Γυναικομαστία

Γυναικομαστία

Ονομάζεται η καλοήθης διόγκωση των μαστών στους άνδρες. Η μεγέθυνση αυτή μπορεί να αφορά το μαζικό αδένα, το υποδόριο λίπος και το δέρμα. Είναι κάτι αντιαισθητικό για τους άνδρες διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κρύψουν το στήθος τους και έτσι γίνονται αντικείμενο σχολίων.

Διακρίνεται στην αληθή γυναικομαστία, η οποία συνίσταται σε πραγματική διόγκωση του μαζικού αδένα, εμφανίζεται κατά την ήβη και οφείλεται συνήθως σε ορμονικά αίτια. Η αληθής γυναικομαστία μπορεί επίσης να οφείλεται σε χρήση φαρμάκων ή να είναι σύμπτωμα άλλων νοσημάτων ή παθολογικών καταστάσεων.

Σε αυτή την περίπτωση εξετάζουμε πρώτα το αίτιο όπου με τη λήξη του ενδεχομένως να πάψει και το σύμπτωμα και σε αντίθετη περίπτωση προχωρούμε σε επέμβαση. Τέλος, υπάρχει και η ψευδής γυναικομαστία κατά την η οποία προεξάρχει η συσσώρευση λίπους ή δέρματος στην περιοχή και παρατηρείται σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ή άτομα μετά από μεγάλη απώλεια βάρους. Στην κλινική πράξη πολλές φορές οι καταστάσεις αυτές συνυπάρχουν.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1-2 ώρες και μπορεί να γίνει αφαίρεση λίπους ή μαζικού αδένα ή δέρματος καθώς και συνδυασμός όλων.

Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται είτε την ίδια μέρα, είτε συνηθέστερα την επόμενη του χειρουργείου, κυρίως για προληπτικούς λόγους, ενώ μετά το τέλος εφαρμόζεται ειδική ελαστική επίδεση για 1 εβδομάδα περίπου και σε 1-2 ημέρες είναι δυνατή η επιστροφή στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.

 

PSMedical - Πλαστική Χειρουργική | Δερματολογία | Μεταμόσχευση Μαλλιών   PSMedical - Πλαστική Χειρουργική | Δερματολογία | Μεταμόσχευση Μαλλιών

Date:
PSMedical - Πλαστική Χειρουργική | Δερματολογία | Μεταμόσχευση Μαλλιών

Κλινική πλαστικής χειρουργικής – δερματολογίας και μεταμόσχευσης μαλλιών με σύμμαχο τη σύγχρονη τεχνολογία των Laser