Κυτταρίτιδα

Με τον όρο «κυτταρίτιδα»
αναφερόμαστε στην εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πορτοκαλιού» πάνω στο δέρμα.

Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.

Τρία είναι τα βασικά είδη :
ΣΚΛΗΡΗ
Κατακράτηση λίπους, είναι σκληρή και στη πίεση πονάει
ΜΑΛΑΚΗ
Κατακράτηση ύδατος ,είναι μαλακό το δέρμα και δεν πονάει στη πίεση
ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΕΝΗ
και λίπος και νερό, είναι και μαλακή και σκληρή ενώ πονάει υποφερτά

Α) Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια την σκληρή κυτταρίτιδα με το μάτι. Οι πυκνοί ιστοί της κυτταρίτιδας μοιάζουν να ταιριάζουν με τους μυς, και αν τσιμπήσουμε τους ιστούς. Θα παρατηρήσουμε ότι είναι ευαίσθητοι στην αφή, δηλαδή πονάνε. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην συμπίεση των νευρικών απολήξεων, που υπάρχουν στο δέρμα.
Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η σκληρή κυτταρίτιδα συναντάται γενικά σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να προσβληθούν, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και αυτών των μυών που οι ιστοί τους είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την σκληρή κυτταρίτιδα είναι ότι το δέρμα στις προσβεβλημένες περιοχές είναι συχνά ξηρό και κάποτε ανώμαλο.
Οι ελαστικές και μαλακτικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να διαστέλλεται, όταν μείνουν πολύ καιρό τεντωμένες, σπάνε αφήνοντας στο δέρμα σημάδια όμοια με ουλές (ραβδώσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα δεν μπορεί να αντισταθεί στις υποδόριες κακώσεις.
Β) Η μαλακιά κυτταρίτιδα δεν είναι συμπαγής και συμπυκνωμένη, όπως η σκληρή. Τείνει αντίθετα να απλωθεί σε πλατιές ζώνες και σε μεγάλες επιφάνειες. Είναι κινητή και κυμαίνεται μεταξύ του μυός και του δέρματος.
Για να αναγνωρίσουμε αυτό το είδος της κυτταρίτιδας πρέπει οπωσδήποτε να αγγίξουμε τους ιστούς. Αντίθετα με τον σκληρό τύπο της κυτταρίτιδας, η μαλακιά κυτταρίτιδα είναι κινητή και γλιστράει, δηλαδή αιωρείται εύκολα στους μυς.
Επειδή είναι χαλαρή, κρέμεται σε πτυχές και εξογκώματα. Παίζει σε κάθε κίνηση του δέρματος και είναι θέαμα αντιαισθητικό. Μαλακιά κυτταρίτιδα συναντάμε σε γυναίκες που είχαν κάποτε μια δραστηριότητα, και που έμειναν αδρανείς για ένα ορισμένο διάστημα. Τα χαρακτηριστικά της μαλακής κυτταρίτιδας είναι ότι οι ιστοί στερούνται δραστηριότητας. Ο μυϊκός τόνος είναι ανεπαρκής και οι φλέβες διαστέλλονται εύκολα.

Γ) Είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω και δίνει την όψη και την υφή των δύο αυτών μαζί , ενώ πονάει πολύ λιγότερο κατά την πίεση .


Eννιά στις δέκα Ελληνίδες γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας και πρόκειται για μία κατάσταση που απασχολεί ακόμη και τις πολύ αδύνατες!
Τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης της είναι: μηροί, γλουτοί, εσωτερικό των μπράτσων, στομάχι, κοιλιά.
Ενώ τα κυριότερα αίτια:
Μειωμένη κίνηση & φυσική δραστηριότητα
Κληρονομικότητα
Διαταραγμένη κυκλοφορία αίματος
Ορμονικές διαταραχές
Παρουσία παχυσαρκίας
Κακή διατροφή
Κάπνισμα
Αυξημένη & καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης & αναψυκτικών
ΔυσκοιλιότηταΑντιμετώπιση


Διάσπαση των λιποκυττάρων , απομάκρυνση του συσσωρευμένου λίπους μέσω της λέμφου , αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας στην περιοχή και σύσφιξη .

Η παραπάνω αντιμετώπιση γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους και συνδυασμούς αυτών:


Α) Endermologie – LPG


Β) Μεσσοθεραπεία (Ενέσιμη με μικρονυγμούς )

Γ) Cavitation - RF 


Βασική αρχή αποτελεί βέβαια η σωστή και ισορροπημένη διατροφή εναρμονισμένη με την τεχνική που ακολουθούμε για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας και την διατήρηση του αποτελέσματος μετά .

Η θέση μας στο χάρτη