Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι δίκτυο διατεταμένων τριχοειδών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Πρόκειται κυρίως για αισθητικό και λιγότερο για κυκλοφορικό πρόβλημα.
Παρουσιάζονται σαν κόκκινα και μπλε μικρά αγγεία που δεν προκαλούν συμπτώματα, ενώ οι κιρσοί διακρίνονται σαν κορδόνι-πολλές φορές θρομβωμένο-και συνήθως συνοδεύονται και από συμπτωματολογία(πόνο, πρήξιμο).
Οι ευρυαγγείες εμφανίζονται κυρίως στα πόδια αλλά και σε περιοχές του προσώπου ή του λαιμού. Επιδεινώνονται συνήθως μετά την κύηση, μετά από τραυματισμούς ή με την πάροδο της ηλικίας.


ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΏΠΟΥ

Ο όρος ευρυαγγεία αναφέρεται σε επιφανειακά αγγεία του δέρματος ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Τα αγγεία έχουν διάμετρο 0,1 με 1,0 mm και είναι δια¬τεταμένα φλεβίδια, τριχοειδή ή αρτηριόλια.
Οι ευρυαγγείες διακρίνονται σε τρεις τύπους:
(α) κόκκινες ή μπλε γραμμοειδείς
(β) αραχνοειδείς ή αστεροειδείς
(γ) διάχυτες
Είναι ένα πολύ συχνά απαντώμενο αισθητικό πρόβλημα. Εμφανί¬ζονται συνήθως σε ασθενείς με ανοιχτούς φωτότυ¬πους στις ρινοπαρειακές αύλακες, μύτη και ζυγωματικά. Ο πιο κοινός αιτιολογικός παράγοντας είναι η χρόνια ηλιακή έκθεση σε άτομα γενετικά προδιαθε¬τημένα.
Επίσης, η εμφάνισή τους μπορεί να σχετίζεται με:
• ροδόχρο νόσο
• νοσήματα του κολλαγόνου
• τοπική ή συστηματική χρήση στεροειδών
• εγκυμοσύνη ή οιστρογονοθεραπεία
• μηχανικό τραύμα κ.λπ.
Παλαιότερα η αντιμετώπισή τους γινόταν με διαθερμοπηξία, μικροσκληροθεραπεία και παλαιού τύπου «μη επιλεκτικά» laser (Argon, CO2κ.τ.λ) με περιορισμένη αποτελεσματικότητα και σχετικά υψηλή επίπτωση επιπλοκών.


ΤΥΠΟΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ

Α) ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΟΕΙΔΕΙΣ
Β) ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΕΙΣ ήΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ (Μύτη, Παρειές)
Γ) ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Διάχυτες Λεπτότατες Ευρυαγγείες που οδηγούν σε Διάχυτη Ερυθρότητα του προσώπου και καλύπτουν συνήθως μεγαλύτερες περιοχές από τις γραμμοειδείς και αραχνοειδείς Ευρυαγγείες.
ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Επιλεκτική εξαφάνιση του στόχου, χωρίς να επηρεάζεται το υπόλοιπο δέρμα.
Απαιτούνται συνήθως 2 -3 συνεδρίες ανά περιοχή εφαρμογής με μεσοδιαστήματα 1- 1,5 μήνα.
Αποτέλεσμα
Πλήρης εξαφάνιση χωρίς να υπάρχουν σημάδια μετά το πέρας της θεραπείας.

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Είναι μικρά σπασμένα τριχοειδή αγγεία με έντονο ερυθρό ή μπλε χρώμα όπου οδηγούν σε χρόνιες αισθητικές αλλά και παθολογικές διαταραχές. Παράγοντες που βοηθούν στην εμφανισή τους είναι :
Διαταραχές της μικροκυκλοφορίας των αγγείων που μπορεί να οφείλονται σε οργανικά αίτια αλλά και σε περιβαντολογικά αίτια, όπως το ψύχος αλλά και η υπερβολική θερμότητα.
Η ορθοστασία και η συχνή χρήση υψηλών τακουνιών.
Το έντονο stressΟρμονική δυσλειτουργία και εγκυμοσύνη.
Απότομη αυξομείωση του βάρους.
Μεταφορά βαρέων αντικειμένων.
Διάφορα φάρμακα όπως καρδιολογικά, αντιβιοτικά, ηρεμιστικά, αντιδιαβητικά είναι ικανά να παρουσιάσουν διαταραχές στην μικροκυκλοφορία.
Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες.Διάφορα σαπούνια, αρώματα αλλά και κάποια καλλυντικά.
α ξανθόχρωμα άτομα παρουσιάζουν συχνότερα ευρειαγγείες σε σύγκριση με μελαμψά άτομα που ζουν κάτω από τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες.
Η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Ευρειαγγείες συνυπάρχουν κυρίως με την κυτταρίτιδα.
Οι μικροτραυματισμοί των κάτω άκρων, ή χρήση διάφορων μηχανημάτων σε ινστιτούτα αδυνατίσματος (για κυτταρίτιδα, σύσφιξη κλπ.).
Στα σημεία που τραυματίζεται κανείς δημιουργείται μικροαγγειογένεση και ευρυαγγείες εκεί που δεν υπήρχαν. Αυτό είναι ένα γεγονός που το αναφέρουν αρκετές γυναίκες.

 

ΤΡΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Γίνεται συνδυασμός αγγειολύσεων και Laser , επιτυγχάνοντας έτσι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα καθώς δεν εξαφανίζουμε μόνο τα επιφανειακά τριχοειδή αγγεία αλλά και την επανατροφοδότηση από τα εν τω βάθει αγγεία.
Οι εγχύσεις γίνονται από εξιδεικευμένο αγγειολόγο και το τελικό αποτέλεσμα έρχεται με την επιλεκτική εξαφάνιση του στόχου από το Laser, χωρίς να επηρεάζεται το υπόλοιπο δέρμα.
Απαιτούνται συνήθως 2 -3 συνεδρίες ανά περιοχή εφαρμογής με μεσοδιαστήματα 1- 1,5 μήνα. Πλήρης εξαφάνιση χωρίς να υπάρχουν σημάδια μετά το πέρας της θεραπείας.

Η θέση μας στο χάρτη